ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Τι να Κάνω αν Μείνω από Μπαταρία στο Αυτοκίνητο

 

Σε πολλούς από εμάς έχει συμβεί να μείνουμε κάποια στιγμή από μπαταρία στο αυτοκίνητό μας. Κάποιοι ήξεραν τι ακριβώς να κάνουν για να λύσουν το πρόβλημα. Άλλοι πάλι (και είναι οι περισσότεροι), δεν είχαν ιδέα και αναγκάστηκαν να υπομείνουν καρτερικά την βοήθεια άλλου οδηγού ή στην χειρότερη περίπτωση αυτήν της εταιρίας οδικής βοήθειας.

Ακόμα και αυτοί που δεν είχαν μέχρι σήμερα την “τύχη” να ζήσουν αυτήν τη συναρπαστική στιγμή, σίγουρα έχουν ακούσει από κάποιο συγγενή, φίλο ή γνωστό μια τέτοια ιστορία.  Ανάλογα με τις περιστάσεις και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να τους “άφησε” το αυτοκίνητό τους, η ιστορία χαρακτηρίζεται από απλή (έμεινα από μπαταρία, την εκκίνησα, έφυγα κύριος) μέχρι τραγική (έμεινα στη μέση του πουθενά, δεν έβρισκα κανένα να βοηθήσει, περίμενα την οδική μια ώρα κλπ.)

Για να μη βρεθείτε ποτέ λοιπόν στην δυσάρεστη αυτή θέση (την τραγική), δημιουργήσαμε αυτό το άρθρο για να μάθετε τα πάντα γύρω από την μπαταρία του αυτοκινήτου σας, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς και συχνούς λόγους μη λειτουργίας του.

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΜΙΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑ

 

Ο σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να εισέλθουμε σε πολύπλοκα τεχνικά θέματα. Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να συντελέσουν για να έχετε πρόβλημα με τη μπαταρία σας. Ας δούμε όμως τους πιο βασικούς:

 

  1. Ακινησία

Αν το όχημά σας μείνει ακινητοποιημένο για αρκετό καιρό (πάνω από ένα μήνα), αρχίζουν και σχηματίζονται οξείδια του μολύβδου στις πλάκες της μπαταρίας και αυτό την εμποδίζει να προσφέρει ενέργεια. Έτσι όσο περνάει ο καιρός αυτή θα αποφορτίσει. Αν έχετε σκοπό να αφήσετε το αμάξι σας για καιρό αχρησιμοποίητο, καλό θα είναι να το βάζετε μπρος κάθε 2 με 3 μέρες και να αφήνετε τη μηχανή αναμμένη με νεκρά για 10-15 λεπτά.

 

  1. Αμέλεια

Κάθε μπαταρία διαθέτει ένα ορισμένο ποσό ενέργειας που μπορεί να αποδώσει, ακριβώς όπως οι απλές μπαταρίες που χρησιμοποιείτε καθημερινά στις μικροσυσκευές σας. Αν κατά λάθος ξεχάσετε για παράδειγμα το ραδιόφωνο ή τα φώτα σας ανοιχτά για ένα ολόκληρο βράδυ και φυσικά με τον κινητήρα εκτός λειτουργίας, η μπαταρία θα αδειάσει. Αναλόγως την ποιότητα και την παλαιότητά της, αυτό μπορεί να συμβεί και σε λιγότερο  από ένα βράδυ.

 

  1. Η διάρκεια της ζωής της

Κατά μέσο όρο μια μπαταρία λειτουργεί σωστά για περίπου 3 χρόνια. Σε αυτό παίζει ρόλο φυσικά η ποιότητά της καθώς και το πόσο συχνά χρησιμοποιείται. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, αρχίζει να χάνει σταδιακά μεγάλο μέρος της απόδοσής της και είναι πιο πιθανό να σας “αφήσει”. Καλό είναι λοιπόν να την ελέγχετε πότε-πότε (από το 3ο χρόνο και μετά) για να μην την πάθετε. Υπάρχουν νέας τεχνολογίας μπαταρίες που διαθέτουν ένδειξη που σας προειδοποιεί για την ανάγκη αντικατάστασης. Ρωτήστε για αυτές κάποιον ειδικό.

 

ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΚΙΝΗΣΩ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥ

 

Υπάρχουν 4 λύσεις στην περίπτωση που το αυτοκίνητό σας δεν ξεκινάει λόγω αποφόρτισης.

  1. Να βρείτε κάποιο άλλο αυτοκίνητο το οποίο θα σας δώσει ρεύμα.

Εδώ πρέπει να τηρήσετε κάποιους κανόνες για να γίνει η διαδικασία σωστά και με ασφάλεια. Βεβαιωθείτε ότι εσείς ή ο άλλος οδηγός διαθέτει τα ειδικά καλώδια εκκίνησης μπαταρίας (βρείτε καλώδια εκκίνησης σε πολύ οικονομική τιμή).  Τα καλώδια αυτά έχουν συνήθως μαύρο και κόκκινο χρώμα.

Πρώτα πρέπει να φέρετε τα δυο οχήματα κοντά χωρίς όμως να ακουμπάει το ένα το άλλο. Σβήστε και τις δυο μηχανές και συνδέστε τις άκρες του κόκκινου καλωδίου στους θετικούς πόλους των μπαταριών του καθενός, τη μια άκρη του μαύρου στον αρνητικό πόλο του “φορτισμένου” αυτοκινήτου και την άλλη άκρη του μαύρου στη μηχανή ή άλλο μέρος του αυτοκινήτου που να μην είναι βαμμένο.

Βάλτε μπρος το όχημα με τη φορτισμένη μπαταρία και μετά από λίγα δευτερόλεπτα κάντε το ίδιο και με το ακινητοποιημένο όχημα.

Αφού ξεκινήσει η μηχανή του πρώην ακινητοποιημένου, μπορείτε να αποσυνδέσετε τα καλώδια φόρτισης. Είναι πιο ασφαλές ο δότης ρεύματος να σβήσει τη μηχανή του πριν την αποσύνδεση. Βγάζετε κατά σειρά την άκρη του μαύρου καλωδίου από τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας του δότη, μετά την άκρη του μαύρου από τον λήπτη, έπειτα την άκρη του κόκκινου καλωδίου από το δότη και τέλος την κόκκινη άκρη από το λήπτη.

Ευχαριστείτε τον άνθρωπο που σταμάτησε να σας βοηθήσει και τον αφήνετε να πάει στη δουλειά του. Εσείς πρέπει να κρατήσετε τη μηχανή σας αναμμένη για τουλάχιστον 10 λεπτά ώστε να φορτίσει η μπαταρία καλά. Οδηγήστε για 30-40 λεπτά για να γεμίσει η μπαταρία σας πλήρως (για σιγουριά).  Αυτό ήταν!

 

  1. Χρησιμοποιώντας έναν φορητό εκκινητή μπαταρίας αυτοκινήτου (Jump Starter)

Τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμα στην αγορά τα power banks μπαταρίας οχημάτων. Είναι κατάλληλα για το αυτοκίνητο, τη μοτοσυκλέτα ακόμα και για το σκάφος. Είναι συσκευές οι οποίες λειτουργούν σαν αποθήκες ενέργειας (power banks) και εκτός του ότι φορτίζουν την μπαταρία των ψηφιακών συσκευών (κινητά, κάμερες, tablets κλπ), διαθέτουν και ειδικό καλώδιο εκκίνησης μπαταρίας αυτοκινούμενου. Οι τιμές τους ποικίλουν, αλλά αν διαθέσετε 50-100€ μπορείτε να προμηθευτείτε έναν καλό.

Ένας φορητός εκκινητής μπαταρίας αυτοκινήτου είναι μικρός σε μέγεθος, πάνω κάτω όσο και τα συμβατικά power banks και μπορείτε να τον έχετε πάντα μαζί σας. Η λειτουργία του είναι πολύ απλή και δεν θα χρειαστείτε βοήθεια από κανένα. Ακόμα και αν μείνετε πραγματικά στη μέση του πουθενά!

Δείτε τους φορητούς εκκινητές μας πατώντας εδώ.

 

  1. Ο πιο παλιός και κουραστικός (αλλά ανέξοδος) τρόπος… το σπρώξιμο!

Αν είστε από τους πολλούς που δε διαθέτουν αυτοκίνητο νέας τεχνολογίας (αυτά έχουν ανάγκη από περισσότερη ενέργεια για να ξεκινήσουν λόγω περισσότερων ηλεκτρικών λειτουργιών), τότε μπορείτε να ξεκινήσετε το αμάξι σας με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Ξέρετε, αυτόν που βλέπαμε ακόμα και στις παλιές ελληνικές ταινίες. Θα χρειαστείτε βέβαια 1-2 άτομα εκτός από εσάς για να σπρώξουν. Εσείς καλό είναι να βρίσκεστε στη θέση του οδηγού.

Η διαδικασία είναι απλή. Βάλτε δευτέρα και πατήστε τέρμα το συμπλέκτη. Δώστε εντολή να ξεκινήσει το σπρώξιμο και αφού το όχημα πάρει μια μικρή ταχύτητα, αφήστε το συμπλέκτη, πατήστε το γκάζι και ταυτόχρονα γυρίστε το κλειδί στη μίζα για να πάρει μπρος. Αν είστε τυχεροί, θα δείτε αποτέλεσμα με την πρώτη. Αν όχι επαναλάβετε τη διαδικασία.

Αν είστε μόνοι σας, προσπαθήστε να μεταφέρετε το αυτοκίνητο σε κατηφορικό δρόμο για να πηγαίνει μόνο του και κάντε ότι είπαμε. Σημειώνουμε ότι για να λειτουργήσει αυτή η λύση, θα πρέπει η μπαταρία να ΜΗΝ είναι πλήρως αποφορτισμένη.

 

  1. Οδική Βοήθεια

Αν έχετε προνοήσει και αγνοήσατε τα καβούρια στην τσέπη, τότε το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας, σας παρέχει κάλυψη οδικής βοήθειας. Καλέστε την ή αν δεν βρίσκετε τον αριθμό της επικοινωνήστε με τον ασφαλιστή σας να σας δώσει τον αριθμό, και περιμένετε μέχρι να εμφανιστεί. Συνήθως δεν τους παίρνει αρκετή ώρα (εξαρτάται βέβαια από το που “μείνατε”). Ο υπάλληλος της οδικής θα σας δώσει το ρεύμα που χρειάζεστε και θα συνεχίσετε το δρόμο σας χωρίς πρόβλημα.

 

Να θυμάστε πάντα πως ο καλός οδηγός προνοεί!